Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η σημασία του φαγητού στην ζωή του σκύλου σας και η σχέση σας μαζί του

Τι σημαίνει το φαγητό για τον σκύλο σας;
Το φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο για τον σκύλο και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν το γνωρίζουν αυτό. Το ίδιο το φαγητό αλλά και ο τρόπος που σερβίρεται μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να δώσουμε πολύ σημαντικά μηνύματα στον σκύλο μας. Μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την σχέση μας μαζί του. Για να καταλάβουμε όμως την σημασία του αλλά και ότι αφορά την ψυχολογία του σκύλου μας πρέπει να στραφούμε στην φύση του και στους απογόνους του, τους λύκους.
Οι λύκοι ζουν σε μία αγέλη όπου ένας από τους ανώτερους στόχους της αγέλης είναι η εύρεση φαγητού για την επιβίωση της. Όλοι οι λύκοι θα βγουν μαζί για το κυνήγι, εφόσον χρειάζεται πολύ συνεργασία την κατάκτηση μεγάλου θηράματος κατάλληλο για να ταΐσει όλα τα μέλη της αγέλης. Μπορεί να κυνηγάνε ολόκληρα βράδια χωρίς αποτέλεσμα οπότε το φαΐ τους δεν είναι ποτέ σίγουρο. Σήμερα έχουν, αύριο όχι.
Όταν θα φέρουν το κουφάρι πίσω στην φωλιά τους θα επικρατήσει ιεραρχία στο φαγοπότι. Δεν μπορεί να πλησιάσει ο κάθε λύκος και να φάει, πρέπει να δοθεί η άδεια από τον αρχηγό ο οποίος επιβλέπει και οργανώνει το δείπνο. Επειδή η σημασία του φαγητού είναι μεγάλη και αποτελεί δυνατό ένστικτο ο κυρίαρχος λύκος το χρησιμοποιεί προς όφελος του για να περάσει το μήνυμα ότι εκείνος έχει τον έλεγχο. Πρώτα, λοιπόν, θα φαΐ ο αρχηγός, και δεν θα δώσει σε κανένα άλλο ζώο από το φαΐ που τρώει, και έπειτα, με την σειρά ανάλογα με την θέση στην αγέλη του κάθε ατόμου, θα φάνε και οι υπόλοιποι. Ακόμα και τα κουτάβια θα φάνε μετά από τον αρχηγό διότι έτσι μόνο θα μάθουν τους κανόνες της αγέλης από νωρίς.
Εσείς ως ιδιοκτήτες, και συνεπώς αρχηγοί των σκύλων σας, πόσο μιμείστε την φύση τους βάση των παραπάνω στοιχείων; Πόσο κοντά μυμήστε τον αρχηγό των λύκων; ………………..
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον σκύλο μου; θα αναρωτιέστε. Ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου βάση στατιστικών στοιχείων βλέπει τον σκύλο του σαν μικρό ‘ανθρώπινο’ παιδί του με αποτέλεσμα να αγνοεί την φύση του ή να έχει άγνοια για αυτήν. Με αυτήν την λογική, ενώ προσπαθεί να παρέχει το καλύτερο για το ‘παιδί’ του για να είναι ξένοιαστο, χορτάτο και χωρίς ανησυχία για το αύριο, στην ουσία καταφέρνει μόνο σύγχυση. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το φαϊ τον σκύλων τους είναι μέρος αυτής της σύγχυσης διότι αλλιώς το αντιλαμβανόμαστε εμείς και αλλιώς αυτά.
Ο σωστός τρόπος χειρισμού του φαγητού και η ώρα του ταΐσματος
Ο σκύλος χρειάζεται αρχηγό για να είναι ξένοιαστος και για να είναι σε ισορροπία στον ανθρώπινο κόσμο στον οποίο ζει. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε το φαγητό για να δείξετε αλλά και να θυμίζετε καθημερινά στον σκύλο σας ότι είσαστε ο αρχηγός του. Πρέπει να γίνετε ο κυρίαρχος λύκος.
Πώς;
Τι να μην κάνετε:
  1. Δεν θα δίνετε τίποτα από το φαγητό σας στον σκύλο σας την ώρα που τρώτε διότι έτσι του δίνεται τον ίδιο ρόλο με τον δικό σας και τον μπερδεύετε. Τον κάνετε αρχηγό ενώ ο σκύλος σας δεν μπορεί να κυριαρχήσει στον ανθρώπινο κόσμο. Απλά αυξάνετε το στρες του. Δεν έχει σημασία πόσο καημένος φαίνεται όταν κάθεται και ζητιανεύει, πράγμα το οποίο έχει μάθει ότι θα σας συγκινήσει. Δεν πρέπει να υποκύψετε. Εάν ζητιανεύει τότε βγάλτε τον έξω από την κουζίνα.
  2. Δεν θα του αφήνετε το μπολ του γεμάτο με φαΐ στο πάτωμα της κουζίνας για να τρώει όποτε θέλει.
Τι να κάνετε:
  1. Θα υπάρχουν ώρες φαγητού οι οποίες θα είναι λίγο αφού φάτε εσείς. Πρώτα τρώει ο αρχηγός και έπειτα οι υπόλοιποι.
  2. θα του φτιάχνετε το μπολ στον πάγκο και έπειτα θα τρώτε κάτι μικρό (μπισκότο, κομμάτι τυρί) μπροστά του επιδεικτικά.
  3. θα του ζητάτε να καθίσει και μόνο αφού καθίσει και είναι ήρεμος θα του δώστε το μπολ του. Πρέπει να παραμείνει καθιστός μέχρι να του βάλετε το μπολ στο πάτωμα
  4. Το μπολ πρέπει να παραμείνει κάτω για 20 λεπτά (30 εάν είναι κουτάβι) και έπειτα του το παίρνετε. Αν δεν έχει φάει δεν πειράζει θα φάει την επόμενη φορά. Θα τον ξαναταϊσετε πάλι στην ώρα του και όχι νωρίτερα επειδή δεν έχει φάει.
Γιατί πρέπει να γίνονται όλα αυτά;
Η ιεραρχία είναι άκρως σημαντική για την ψυχολογική ισορροπία του σκύλου και δεν πρέπει να υποτιμάται.
Οι παραπάνω συμβουλές πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία για την εφαρμογή της ιεραρχίας στην αγέλη σας. Με αυτό τον τρόπο, μεταξύ άλλον, υπενθυμίζετε στον σκύλο σας κάτι απόλυτα φυσιολογικό, χωρίς βία και με τρόπο που ο ίδιος καταλαβαίνει. Συνεπώς θα είναι πιο ξένοιαστος και με λιγότερο στρες.

Εάν ο σκύλο σας έχει προβλήματα κυριαρχίας είναι πολύ σημαντικό να έρθετε σε επαφή με επαγγελματία συμπεριφοριστή για να σας καθοδηγήσει σωστά προς την εξάλειψη του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου