Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η σωστή βόλτα και η αρμονική σχέση με τον σκύλο μας


 Τα τρελά χοροπηδητά όλο ενθουσιασμό που ακολουθούν την μαγική λέξη “βόλτα” θα έπρεπε να είναι σημάδι για όλους για την σημασία της βόλτας για έναν σκύλο. Όλοι μας ξέρουμε, λοιπον, συνειδητά ή ασυνείδητα, ότι η βόλτα για τον σκύλο μας είναι η βασικότερη ανάγκη του, πριν ακόμα και απο την αγάπη και την τροφή του διότι εκπληρώνει το ένστικτο του κυνηγιού. Είναι βασικό να βγαίνει απο το σπίτι του ένας σκύλος για πολλούς λόγους και κάποιοι απο αυτοί είναι:


 
1. Να δέχεται ερεθίσματα (καινούργιες μυρωδιές, σκηνές κτλ..) διαφορετικά απο αυτά που τον τριγυρίζουν όλη μέρα.
2. Να έρχετε σε επαφή με άλλα σκυλιά
3. Να κοινωνικοποιούνται με τον έξω κόσμο
4. Να αποκτούν αυτοπεποίθηση για να μην αποκτήσουν φοβίες
5. Να δουλεύει το μυαλό
6. Να κάνουν συμπεριφορές οι οποίες είναι σημαντικές για ένα σκυλί π.χ να μαρκάρουν
7. Να ξεδίνουν και να αποβάλουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας έτσι ώστε να είναι πιο ήρεμα και ικανοποιημένα στο σπίτι μέσα.
8. Και πολλά άλλα…………

Όσοι δεν βγάζουν τα σκυλιά τους τακτικές βόλτες, λοιπόν, 3 φορές την ημέρα ήδη στερούν πολλά απο τον σκύλο τους και φτιάχνουν την βάση για προβληματική συμπεριφορά. Δεν έχει συμασία τη ράτσα είναι ή τη μέγεθος έχει ο σκύλος μας ή αν ζεί σε κήπο η όχι, κανένα σκυλί δεν πρέπει να περπατάει λιγότερο απο 1 ώρα την ημέρα. Εδώ δεν θα αναλήσουμε μονο την ανάγκη αυτή, η οποία είναι γνωστή άλλωστε, αλλά πώς πρέπει να βγαίνει ένας σκύλος έτσι ώστε να επωφεληθεί αυτό αλλά και εσείς όσο γίνετε περισσότερο απο αυτήν την δραστηριότητα. Μια σωστή βόλτα μπορεί να εξασφάλισει καλύτερη σχέση μεταξί τον σκύλο και τον ιδιοκτήτη του.
Σε μία βόλτα πρέπει να ασκείται το σώμα του αλλά και το μυαλό του και πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε τους ρόλους μας. Στην βόλτα, λοιπόν………
Άνθρωπος ίσων αρχηγός και σκύλος ίσων ακόλουθος.
Δηλαδή να χρησημοποιούμε την βόλτα έτσι ώστε να δηλώσουμε αρχηγεία σε όλα τα επίπεδα. Κάτι το οποίο είναι μέσα στην φύση του σκύλου και κάτι που το χρειάζεται. Εαν γίνεται με τον σωστό τρόπο η βόλτα, το σκυλί σας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υποταγμένο και αυτό συμαίνει μεγαλύτερη ισορροπία για εκείνο.
Υπάρχουν 3 στάδια της βόλτας:
1.Πρίν βγείτε απο την εξώπορτα: η τοποθέτηση του λουριού και η έξοδος απο το σπίτι
2.Η βόλτα
3.Επανέρχοντας στο σπίτι


1. Πρίν ξεκινήσει η βόλτα
Είναι συμαντικό να είναι το σκυλί ήρεμο και υποταγμένο κατά την τοποθέτηση του λουριού και πρίν βγεί στον έξω κόσμο. Εαν βγεί αλλαφιασμένο τότε η βόλτα είναι πιθανό να είναι και αυτή αλλαφιασμένη. Ο έλεγχος αποκτάται απο την αρχή πριν το σκυλί να γίνει υπερκινητικό και υπερενθουσιώδης.
Οπότε:
  • Να είσαστε ήρεμοι
  • Μην τον κουρδίζετε για την βόλτα του. Απλά σηκωθείτε, πιάστε το λουρί του και πηγαίνετε προς την εξώπορτα χωρίς υπερενθουσισμο εκ μέρους σας. Χωρίς καν να του μιλάτε
  • Εαν πηδάει παντού τότε περιμένετε να ηρεμήσει χωρίς να του μιλάτε
  • Καθίστε τον σκύλο κάτω και περιμένετε πάλι να ηρεμήσει
  • Βάλετε το λουρί μόνο αν παραμένει ηρεμος
  • Ανοίξτε την πόρτα (ο σκύλος πρέπει να παραμείνει ήρεμος και καθιστός)
  • Βάζετε το κολάρο ψηλά στον λαιμό του και περνάτε απο την έξοδο πρώτοι εσείς
  • Το λουρί είναι χαλαρό και εσείς είσαστε χαλαροί
Εάν προσπαθήσει να σας προσπεράσει τότε κάνετε μία διόρθωση με την φωνή (έναν κοφτό θόρυβο όπως “σσσσσστ” η “εεε” ή “μή”) και ένα ελαφρί αλλά σίγουρο απότομο τράβηγμα του λουριού προς το μέρος σας.

2. Η βόλτα
Η βόλτα είναι ένα ταξίδι. Εμείς ταξιδεύουμε και τα σκυλιά μας είναι συν-ταξιδιώτες, δηλαδή ταξιδεύουν μαζί μας αλλά μόνο διότι έμεις τους το επιτρέπουμε. Η βόλτα δεν είναι απλά για να βγαίνουν, να μυρίζουν παντού και να λερώνουν όπου θέλουν. Έτσι δεν δουλεύει και το μυαλό τους κατά την διάρκεια της απλά γίνετε ένα overload χωρίς δομή. Η βόλτα πρέπει να είναι ένα είδος άσκηση. Μιας και εμείς ελέγχουμε πλέων την βόλτα πρέπει να ελέγχουμε την κάθε δραστηριότητα της βόλτας.
Οπότε:
Το πιο σμαντικό πράγμα στην βόλτα δεν είναι η συμπεριφορά του σκύλου αλλά η δικιά σας. Μόνο άμα είναι η δικιά σας σωστή θα είναι και του σκύλου σας σωστή. Πρέπει, λοιπόν, να βγαίνετε στην βόλτα με ύφος. Το ύφος του αρχηγού. Ο αρχηγός είναι πάντα ήρεμος, χαλαρός, σίγουρος για τον εαυτό του, και δεν φοβάται τίποτα. Μόνο με τέτοιο ύφος θα σας εμπιστευτεί ο σκύλος σας και θα χαλαρώσει τόσο ώστε να σας δώσει τα ινία. Εαν δεν είσαστε εσείς ο αρχηγός τότε θα γίνει ενστινκτοδώς ο σκύλος σας και τότε είναι που εμφανίζονται προβλήματα όπως επιθετικότητες, φοβίες, αμυντικές συμπεριφορές, και έμμονες συμπεριφορές.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ και πιο συμαντικό ακόμα ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ η έστω ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ακόμα και αν δεν το πιστεύετε!!!
  • Να είσαστε χαλαροί, τα χέρια αφημένα στο πλάϊ κα χαλαρά, όχι σφηγμένα.
  • Το κεφάλι ψηλά, το κορμί και οι όμοι σας ίσιοι και το ύφος σας τέτοιο όπως ενός ηγέτη.
  • Μέσα σας θα λέτε “Εγώ έχω τον έλεγχο” και θα το πιστεύετε όταν το λετε.
  • Δεν πρέπει να δείχνετε φόβο η ανασφάλεια στην βόλτα σας διότι του το μεταδίδετε
  • Στην βόλτα δεν τον αφήνετε να περπατάει μπροστά σας σε καμία περίπτωση. Ο αρχηγός είναι πάντα πρώτος και η θέση στην βόλτα είναι πολύ συμαντική.
  • Το λουρί θα είναι κοντό, και ψηλά στον λαιμό και όταν θα προσπαθεί να σε περάσει θα του κάνετε μία διόρθωση όπως αναγράφετε παραπάνω.
  • Δεν θα λετε το όνομα του σκύλου ούτε οτιδήποτε άλλο όταν θα τον διορθώνετε. Οι αρχηγοί μιλούν με το σώμα και την ενέργεια τους και όχι με τις λέξεις.
  • Δεν θα τον αφήνετε να κατουράει όπου θέλει. Θα περπατάτε 15 λεπτά και μετά σε ένα κομάτι πράσινο θα μακραίνετε το λουρί δίνοντας του έτσι την ευκαιρία να ελευθερωθεί.
Όταν θα περπατάτε πρέπει να μπαίνει το μυαλό του σκύλου σε μηχανισμό αυτόματο ‘Τώρα ακολουθώ τον αρχηγό μου και μόνο αυτό με ενδιαφέρει’. Τίποτα δεν πρέπει να του αποσπά την προσοχή εκείνη την ώρα. Έτσι εξασκείται και το μυαλό του.

3. Επιστρέφοντας σπίτι
Η επιστροφή είναι άλλη μία ευκαιρία για να αναδείξουμε την εξουσία μας. Λογικά, μιάς και θα έχει κάψει κάποια ενέργεια απο την βόλτα του, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.
Οπότε:
  • Στην εξώπορτα, πρίν μπείτε μέσα τον καθίζετε κάτω
  • Ανοίγετε την πόρτα
  • Μπαίνετε μέσα πάντα πρώτοι εσείς και έπειτα εκείνος
  • Του ζητάτε να καθίσει και του βγάζετε το λουρί του
  • Τον ελεθερώνετε πλέων
και…….
η άσκηση της βόλτας έχει τελειώσει!!!!!
Εαν βγαίνετε βόλτα με τον παραπάνω τρόπο θα δείτε ότι το σκυλί σας:
1.χαίρετε περισσότερο την βόλτα του
2.είναι πιο σηγκεντρωμένος
3.είναι πιο ήρεμος
4.είναι πιο ισορροπιμένος γενικότερα


Όπως βλέπετε δεν είναι θέμα εκπαίδευσης του σκύλου στην βασική υπακοή. Ο καθένας μπορεί να το κάνει και να χαίρεται τις βόλτες του με τον σκύλο του φτάνει να δει τον σκύλο του σαν σκύλο και όχι σαν μικρό ανθρωπάκι ή σαν το μωρό του. Είναι θέμα σκυλίσιας ψυχολογίας!!! Είναι θέμα ύφους και ενέργειας (Cesar Millan ‘The Dog Whisperer’)
Για να χαρεί κανείς έναν σκύλο ολοκληρωτικά δεν πρέπει να μπεί στην διαδηκασία απλά να τον εκπαιδεύσει να είναι ημι-άνθρωπος. Το θεμα είναι να ανοιχτεί στη δυνατότητα να γίνει ο ίδιος εν μέρη σκυλί” (Edward Hoagland)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου