Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Άγχος αποχωρισμού του σκύλου μας

Το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα κοινό πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου μας το οποίο προκαλεί στον σκύλο μας πανικό στην ιδέα και μόνο πως θα τον αφήσουμε μόνο του στο σπίτι. ο πανικός αυτός μερικές φορές είναι τόσο έντονος που όταν φεύγουμε ο σκύλος γαβγίζει σαν τρελός, αρχίζει και τρέχει δεξιά και αριστερά και πολύ πιθανό είναι ακόμη και να λερώνει τον χώρο στον οποίο είναι εκείνη τη στιγμή. Συνήθως όταν γυρίζετε σπίτι τότε σας υποδέχονται και υποδηλώνουν πως περίμεναν κάθε δευτερόλεπτο να επιστρέψετε. Αυτή η κατάσταση είναι αγχώδης και για τον σκύλο αλλά και για τους ιδιοκτήτες.

Τα καλά νέα είναι πως αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται και μπορεί το άγχος του σκύλου σας να μειωθεί δραστικά. Η συστηματική προσαρμογή του σκύλου και η εκμάθηση του να μένει μόνος του σπίτι μπορούν να τον βοηθήσουν απίστευτα. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Αποκλείουμε την ανία.
Πολλές φορές μπερδεύουμε την ανία με το άγχος αποχωρισμού. Και τα δύο συνδυάζονται με συμπτώματα συμπεριφοράς του σκύλου, όπως το καταστρεπτικό δάγκωμα ή το υπερβολικό γάβγισμα του σκύλου. Η διαφορά είναι πως η ανία μπορεί να ξεπεραστεί με το να βάζουμε διάφορες δραστηριότητες στον σκύλο μας. Στο άγχος αποχωρισμού αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Αν δείτε πως βάζοντας κάποιες έξτρα ώρες παιχνιδιού και βόλτας ή ακόμη και εκπαίδευσης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, και ο σκύλος σας ηρεμεί τότε υπέφερε από ανία και είστε σε καλό δρόμο. Εάν όμως συνεχίζονται τα συμπτώματα τότε καλό θα είναι να συνεχίσετε με την καταπολέμηση του προβλήματος από το άγχος του αποχωρισμού.

Αλλάξτε συμπεριφορά
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια ρουτίνα και την ακολουθούμε κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι. Πλενόμαστε, ντυνόμαστε βάζουμε το μπουφάν μας, παίρνουμε και τα κλειδιά μας και φεύγουμε. Ο σκύλος μας αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία από το πρώτο της κιόλας βήμα και αρχίζει να αγχώνεται. Αυτό σημαίνει πως το άγχος του σκύλου δεν ξεκινάει την ώρα που θα φύγετε από το σπίτι αλλά πιο πριν. Καλό θα ήταν να αλλάξετε τη σειρά που κάνετε αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε και ο σκύλος μην ξεκινάει να πανικοβάλλεται με το που σας βλέπει να μπαίνετε στο ντουζ. Αν αλλάξετε λίγο τη σειρά που ακολουθείτε πριν βγείτε έξω θα έχετε μειώσει σημαντικά το άγχος του σκύλου σας.

Κρατήστε χαμηλό προφίλ
Τις περισσότερες φορές όταν πρέπει να αφήσουμε τον σκύλο μας μόνο του για να πάμε στη δουλειά ακόμη και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε κάπως που πρέπει να το κάνουμε. Φανταστείτε πως και για το σκύλο ισχύει το ίδιο αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Το μυστικό εδώ πέρα είναι να δοκιμάσουμε να φύγουμε για μερικά λεπτά από το σπίτι και να τον αγνοούμε όταν φεύγουμε. Έτσι του δείχνουμε πως δεν έγινε και τίποτα που θα λείψουμε αφού είναι κάτι φυσιολογικό να συμβαίνει. Το ίδιο ισχύει και για όταν επιστρέφετε. Αγνοήστε τον για λίγα λεπτά και σταδιακά θα μάθει να σας αποχωρίζεται χωρίς παρενέργειες.

Εκπαιδεύστε το σκύλο να μένει μόνος του κάθε φορά και περισσότερο χρόνο μόνος του
Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό και απαιτεί χρόνο και μεγάλη αφοσίωση από τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επίσης πως όταν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να αφήνουμε το σκύλο μόνο του για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους μέχρι να φύγει τελείως το άγχος του αποχωρισμού. Μπορεί να σας πάρει και και εβδομάδες για να καταφέρετε κάτι οπότε καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί και να έχετε πλάνο.

Αρχίζετε να λείπετε μισή ώρα κάθε φορά που εκπαιδεύετε τον σκύλο να καταπολεμήσει το άγχος του αποχωρισμού. Για αρχή, βγείτε έξω στην πόρτα για λίγο χρονικό διάστημα και ξαναμπείτε πάλι στο σπίτι. Όταν επιστρέψετε πάλι μέσα αφήστε λίγο τα πράγματα να ηρεμήσουν και δώστε λίγο χρόνο στο σκύλο σας να ηρεμήσει. Μόλις είναι αρκετά ήρεμος τότε ξαναβγείτε έξω και επαναλάβετε το παραπάνω. Μόλις ο σκύλος σταματήσει να έχει συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού τότε είστε έτοιμοι να πάτε στο επόμενο βήμα.

Στο επόμενο βήμα θα αυξήσετε την ώρα που θα βγείτε από το σπίτι. Το πόσο θα βγαίνετε έξω εξαρτάται από τον σκύλο. Μπορεί να είναι 3 δευτερόλεπτα αλλά μπορεί και παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο που λείπετε και βοηθήστε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί. Μόλις έχετε κατορθώσει να αφήνετε τον σκύλο σας για 45 λεπτά χωρίς παρενέργειες τότε μπορείτε να προσθέτετε χρόνο πιο εύκολα γιατί ο σκύλος πλέον θα έχει μάθει αρκετά να μένει μόνος του.

Τέλος να σημειώσουμε πως μερικές περιπτώσεις σκύλων απαιτούν βοήθεια πιο εξειδικευμένων ανθρώπων με μεγαλύτερη εμπειρία και αν βλέπετε πως ακολουθώντας τα παραπάνω δεν βλέπετε αποτέλεσμα ίσως να χρειαστείτε τη συμβουλή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου