Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Πως να σταματήσετε τον σκύλο σας να σκάβει

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων παραπονιούνται πως ο σκύλος τους περνάει πολλή ώρα στην αυλή ή στον κήπο σκάβοντας συνεχώς. Αυτό είναι ένα συχνό πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου και σίγουρα υπάρχουν μερικοί τρόποι να το διορθώσουμε.

Μην αφήνετε τον σκύλο έξω
Ο σκύλος μας σίγουρα λατρεύει να είναι έξω. Το κακό είναι όμως πως οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να είναι και εκείνοι έξω μαζί με τον σκύλο όλη μέρα για να τον επιβλέπουν και να περνούν χρόνο μαζί του. Έτσι λοιπόν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αφήνουν τον σκύλο τους έξω να παίζει μόνος του χωρίς επίβλεψη και αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Ο σκύλος βρίσκει την ευκαιρία να διασκεδάσει μόνος του σκάβοντας τρύπες και καταστρέφοντας όλα τα λουλούδια που ενδεχομένως υπάρχουν. Οπότε το ιδανικό θα ήταν να είναι σκύλος σας έξω μόνο όταν είστε και εσείς.

Εξάσκηση και παιχνίδι
Το πιο πιθανό σενάριο για να αρχίσει ο σκύλος σας να σκάβει τρύπες είναι επειδή είναι ώρες μόνος του και βαριέται αφόρητα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται παιχνίδι και λίγη εξάσκηση για να αποβάλει την συσσωρευμένη ενέργεια που έχει. Καλό θα ήταν να βάλετε στο πρόγραμμα σας τουλάχιστον μια ώρα άσκησης την ημέρα (π.χ. βόλτα στο πάρκο).

Μην αφήνετε τα παιχνίδια έξω
Τα παιχνίδια του σκύλου μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολλά πράγματα σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του σκύλου μας. Καλό θα ήταν όμως ποτέ να μην τα αφήνουμε έξω αν δεν εκπαιδεύουμε ή δεν παίζουμε με τον σκύλο μας. Οι σκύλοι έχουν την συνήθεια να κρύβουν τα αντικείμενα που θεωρούν πολύτιμα για εκείνους και αυτό σημαίνει έξτρα τρύπες στον κήπο σας. Έτσι λοιπόν αφήνετε το σκύλο σας να παίζει με τα παιχνίδια του αλλά καλό θα ήταν να είστε εκεί δίπλα να ρίχνετε καμιά ματιά.

Παραχωρήστε στον σκύλο ένα μέρος για να σκάβει
Καμιά φορά τυχαίνει να μην μπορούμε να αποφύγουμε το αναπόφευκτο. Μερικοί σκύλοι είναι δεδομένο πως μόλις βρουν χώμα, θα σκάψουν ο κόσμος να χαλάσει. Πολλές ράτσες σκύλων όπως ο Ντατσχάουντ ή πολλά από τα τερριέ έχουν μέσα τους το σκάψιμο. Είναι δύσκολο να τους μάθουμε να κάνουν διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ορίσουμε ένα μέρος που θα μπορούν να σκάβουν ανενόχλητοι και για όσο θέλουν. Αυτό μπορεί να γίνει με τον εξής τρόπο. Δείχνουμε στον σκύλο που μπορεί να σκάψει με επιβράβευση όταν το κάνει και λέμε αυστηρά «όχι» ή «μη» σε μέρη που δεν θέλουμε να πάει. Σιγά σιγά ο σκύλος μαθαίνει που μπορεί να σκάβει εκεί που πρέπει αλλά θέλει υπομονή και επιμονή από εσάς.

Θερμοκρασία
Μερικοί σκύλοι σκάβουν μόνο και μόνο να βρουν ένα πιο ψυχρό σημείο για να ξαπλώσουν κατά τις ζεστές μέρες. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο τότε καλό θα ήταν να παρέχετε στον σκύλο σας ένα μέρος με σωστή θερμοκρασία προστατευμένο από τη ζέστη έτσι ώστε να μπορεί να ξαπλώνει χωρίς να δυσφορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου