Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Καταστρεπτικό δάγκωμα σκύλου

Είναι γνωστό πως όλοι οι σκύλοι δαγκώνουν και μασάνε. Μέχρι ένα σημείο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Θα πρέπει όμως να έχουμε κατά νου πω ς το υπερβολικό μάσημα μπορεί να είναι πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου μας και θα πρέπει να το σταματήσουμε.

Γιατί μασάνε οι σκύλοι
Πριν προχωρήσουμε στο κυρίως πρόβλημα θα πρέπει να κατανοήσουμε μερικούς λόγους για τους οποίους οι σκύλοι μασάνε πράγματα.
Τα κουτάβια μασούν οτιδήποτε βρουν γιατί είναι σαν τα μωρά. Ανακουφίζουν τον πόνο που τους προκαλούν τα καινούρια δόντια που βγαίνουν.
Μερικοί σκύλοι μασάνε γιατί τους βοηθάει να χαλαρώσουν.
Όταν ένας σκύλος έχει συμπτώματα ανίας και βαρεμάρες τότε μασάει και δαγκώνει ότι βρει μπροστά του.
Όταν υπάρχει άγχος στο σκύλο για κάποιο λόγο τότε αρχίζει το μάσημα (Ας πούμε πως είναι σαν το τσιγάρο για τους καπνίζοντες ανθρώπους).
Έλλειψη εκπαίδευσης. Οπότε ο σκύλος δαγκώνει πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να δαγκώνει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι σκύλοι δεν δαγκώνουν για χάρη γούστου. Πολλοί ιδιοκτήτες ενοχλούνται που ο σκύλος τους δαγκώνει αλλά δυστυχώς δεν έχουν μάθει αλλιώς. Ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει πως αυτό που μασάει είναι το αγαπημένο σας παπούτσι γιατί πολύ απλά ποτέ κανένας δεν του έδειξε πως το μόνο πράγμα που πρέπει να μασάει είναι το παιχνίδι του για παράδειγμα.

Παιχνίδια για σκύλους
Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης σκύλου για να αποτρέψει τον σκύλο του να φάει το μισό σπίτι είναι τα παιχνίδια για σκύλους. Όπως είπαμε οι σκύλοι λατρεύουν να μασάνε. Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε να τους μάθετε να μασάνε μόνο τα παιχνίδια τους και όχι τα παπούτσια ή τα έπιπλα σας. Όσο έχετε αρκετά παιχνίδια και μάθετε τον σκύλο σας πως μόνο αυτά είναι δικά του, τότε δεν πρόκειται να έχετε ξανά πρόβλημα με τα προσωπικά σας αντικείμενα (αρκεί βέβαια να του παρέχετε πάντα κάποιο παιχνίδι για να μασάει οπουδήποτε είστε).

Μην τιμωρείτε τον σκύλο
Γενικά αν ο σκύλος σας μόλις έχει κάνει μια αταξία και έχει φάει κάτι που δεν έπρεπε και έκανε ζημιά, τότε διατηρείστε την ψυχραιμία σας και μην τον μαλώσετε. Η τιμωρία θα του αυξήσει τα επίπεδα άγχους και αυτό θα τον οδηγήσει στο να μασήσει κάτι άλλο. Έτσι λοιπόν το μόνο που θα καταφέρετε είναι η συνέχιση του προβλήματος.

Εποπτεία και περιορισμός
Καλό θα ήταν να μην αφήνετε τον σκύλο σας να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στο σπίτι μέχρι να μάθει να μασάει τα σωστά πράγματα (τα παιχνίδια του δηλαδή). Ο σκύλος έχει μεγάλη περιέργεια και θα βρει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να μασήσει μέσα στο σπίτι. Να τον έχετε σε συνεχή επιτήρηση και εάν λείπετε καλό θα ήταν να τον έχετε σε ένα χώρο περιορισμένο ώστε να μην μπορεί να κάνει καμιά ζημιά όσο εσείς θα λείπετε.

Διόρθωση και καθοδήγηση
Όταν ο σκύλος σας ξεκινήσει να δαγκώνει κάποιο αντικείμενο που δεν πρέπει τότε του λέτε αυστηρά «όχι» ή «μη». Τότε του δείχνετε τι πρέπει να μασήσει και τι είναι σωστό. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε σαν παιχνίδι κουνώντας και δείχνοντας το σαν να πρέπει να το πιάσει κυνηγώντας το. Αν τελικά ασχοληθεί με το παιχνίδι του τότε δώστε του πολλά μπράβο και ενθαρρύνετε τον να το ξανακάνει.

Η υπομονή είναι το κλειδί
Ακόμα και τα πιο εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν κακές στιγμές. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο σκύλος σας να δαγκώσει και να χαλάσει κάτι που δεν έπρεπε. Μην τα παρατάτε. Συνεχίστε να δείχνετε στο σκύλο σας τον σωστό δρόμο και σίγουρα θα ανταμειφθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου