Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Σκύλος και ιδιοσυγκρασία


Οι σκύλοι συχνά εμφανίζουν σημάδια άσχημης συμπεριφοράς λόγω του ότι έχουν έλλειψη ιδιοσυγκρασίας. Αυτή η έλλειψη είναι και η αιτία για πολλά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος σας όπως να πηδάει πάνω σας ή να αναζητά την προσοχή σας με παράδοξους τρόπους κλπ. Μπορείτε να καταπολεμήσετε αυτού του είδους τα φαινόμενα με το να δίνετε στο σκύλο σας να κάνει κάτι. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά θα πρέπει να κάνει κάτι για εσάς (όπως να κάτσει ή να ξαπλώσει ύστερα από δική σας εντολή), έτσι ώστε να τον αφήσετε μετά να κάνει κάτι που όντως το θέλει (όπως να τον πάτε βόλτα ή, να φάει το φαί του ή να παίξει κλπ). Με αυτή τη μέθοδο του δείχνετε πως για να πάρει κάτι πρέπει να δώσει και εκείνος κάτι. Υπάρχει τρόπος να το κάνετε αυτό και δεν είναι ακριβώς εκπαίδευση αλλά στην ουσία δείχνετε στο σκύλο σας πως εσείς είστε το αφεντικό και ο σκύλος μαθαίνει μέσα από αυτό να σας ακολουθεί και να κάνει ότι εσείς θέλετε και εσείς με τη σειρά σας τον ανταμείβετε για αυτό. Ας δούμε αναλυτικά πως μπορεί να γίνει:
«Πρέπει να προσπαθήσεις για το φαγητό σου»Είναι σημαντικό να δουλέψετε αυτές τις δύο εντολές πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε. Θα πρέπει να του ζητήσετε να επαναλάβει αρκετές φορές αυτές τις εντολές. Εννοείται πως μπορείτε να δουλέψετε και άλλε εντολές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μόλις είναι έτοιμος και έχει μάθει τις εντολές μπορείτε να ξεκινήσετε.

Μόλις ο σκύλος μας αντιληφθεί πως είναι η ώρα του φαγητού ξεκινάει να κάνει σαν τρελός! Αυτό συνεπάγεται πως αρχίζει να πηδά πάνω μας την ώρα που ετοιμάζουμε το να βάλουμε το φαγητό στο μπωλ του ή πριν καν μπορέσουμε να το αφήσουμε κάτω για να το φάει. Αντί να τον αφήνετε λοιπόν να συμπεριφέρεται έτσι κάντε τον να κερδίσει το φαγητό του. Ενώ ετοιμάζετε το γεύμα του σκύλου σας μόλις δείτε πως πάει να ξεφύγει πείτε του να κάτσει. Πρέπει να είναι ήρεμος όσο εσείς ετοιμάζετε το φαγητό. Όταν κάνει το ίδιο πριν εσεις ακουμπήσετε το μπωλ στο πάτωμα τότε πάρτε το φαί και φύγετε για μερικά λεπτά. Επιστρέφοντας πείτε του να κάτσει και μόνο τότε δώστε του το φαί.

«Θες βόλτα; Πρέπει να το κερδίσεις»
Ο σκύλος δεν πρέπει να γρατσουνάει την πόρτα όταν καταλαβαίνει πως ήρθε η ώρα να φύγει. Πρέπει να περιμένει να του βάλετε το λουρί και να ξεκινήσει μαζί σας. Όταν είστε στην πόρτα και έτοιμοι να φύγετε ζητείστε από το σκύλο σας να κάτσει και να ηρεμήσει. Αν δε το κάνει τότε βγάλτε το λουρί και απομακρυνθείτε για λίγα λεπτά. Όταν επιστρέψετε επαναλάβετε την εντολή. Μόλις το κάνει τότε είναι η στιγμή που όντως θα πάει βόλτα.

Κάντε το σκύλο να κερδίσει την προσοχή σας
Είναι πολύ συνηθισμένο και αυθόρμητο να παίζουμε, να χαϊδεύουμε και να κάνουμε πράγματα με τον σκύλο μας. Είναι πολύ ενοχλητικό όμως, όταν ο σκύλος αναζητά συνεχώς την προσοχή μας με το να τρίβει το κεφάλι του πάνω μας ή να μας δίνει την πατούσα του. Καλό θα ήταν για να κερδίσει αυτή την προσοχή να τον βάλετε προηγουμένως να κάνει κάτι για εσάς (όπως να κάτσει κάτω). Μόλις το κάνει πετάξτε του ένα μπαλάκι για παράδειγμα. Αν δεν το κάνει τότε φύγετε και αγνοήστε τον, δείχνοντας του πως δεν είναι σωστό αυτό που κάνει.

Υπομονή
Αυτή είναι η αρετή που πρέπει να έχουμε για όλες τι ράτσες σκύλων και για πολλά πράγματα που αφορούν τον σκύλο μας. Στη συγκεκριμένη μέθοδο που διαβάσατε παραπάνω θα χρειαστείτε λίγη έξτρα υπομονή πριν καταφέρετε να πάρετε από τον σκύλο σας αυτό που θέλετε. Αν μπορέσετε να συνδυάσετε αυτή τη μέθοδο με την εκπαίδευση υπακοής τότε θα είστε διπλά κερδισμένοι στο τέλος. Μην ξεχνάτε πως όσο πιο πολύ δουλεύετε με τον σκύλο σας τόσα πιο πολλά πράγματα θα πάρετε από εκείνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου