Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Κουτάβι και τουαλέτα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθετε στο σκύλο σας από κουτάβι είναι πως να μην λερώνει το σπίτι με το να κάνει τηνανάγκη του στην αγαπημένη σας μοκέτα. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες που θα έχει έρθει το κουτάβι στο σπίτι και θέλει αρκετή υπομονή πριν αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα. Γενικότερα τα κουτάβια συναντούν μεγάλη δυσκολία να κρατούν την ανάγκη τους τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες τις ζωής τους. Αν το κουτάβι σας λοιπόν είναι μικρότερο από δώδεκα εβδομάδων τότε χρειάζεται έξτρα υπομονή από τη μεριά σας.

Βάλτε πρόγραμμα
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα στο μικρό κουτάβι έτσι ώστε να αρχίσετε να του μαθαίνετε να πηγαίνει τουαλέτα. Σηκωθείτε το πρωί την ίδια ώρα κάθε μέρα και πηγαίνετε έξω το κουτάβι σας. Βασικό επίσης είναι να του δίνετε τροφή σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα και μετά από λίγο βγάλτε το πάλι έξω.

Παρακολουθήστε τα σημάδια
Συνήθως το κουτάβι μας όταν είναι η ώρα να κάνει τη «δουλειά» του αρχίζει να μυρίζει έντονα το πάτωμα σαν να ψάχνει κάτι. Αν δείτε κάτι τέτοιο τότε αμέσως πηγαίνετε το έξω. Εάν πάλι τον πιάσετε κατά τη διάρκεια της τουαλέτας τότε του λέτε αυστηρά όχι και το πάτε έξω να τελειώσει. Εννοείται πως αν συνεχίσει έξω την ανάγκη του τότε το ανταμοίβετε και του δείχνετε πόσο σας άρεσε αυτό που έκανε. Ποτέ μα ποτέ μην το τιμωρείτε επειδή έκανε την ανάγκη του μέσα στο σπίτι. Επιπλέον μερικοί άνθρωποι βάζουν τη μύτη του σκύλου μέσα στις ακαθαρσίες. Αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το κουτάβι σας να σας φοβάται. Αν παρόλα αυτά το κουτάβι σας κάνει την ανάγκη του και το δείτε αργότερα δεν υπάρχει καν λόγος να το τιμωρήσετε και ο λόγος είναι απλός. Ποτέ δεν θα καταλάβει γιατί του φωνάζετε γιατί πολύ απλά δεν τον πιάσατε την ώρα που το έκανε. Έτσι ο σκύλος σας θα νομίζει πως απλά του φωνάζετε χωρίς λόγο.

Διαλέξετε μια λέξη
Καλό θα ήταν να επιλέξετε μια λέξη όπως «έξω» ή «πάμε τουαλέτα». Χρησιμοποιείστε αυτή τη φράση ή λέξη για να τη μάθει σαν εντολή. Πάντα πρέπει να πηγαίνετε το κουτάβι σας έξω και στο ίδιο ακριβώς μέρος για να κάνει την ανάγκη του. Αυτό θα το ενθαρρύνει λόγω των οσμών από προηγούμενες φορές. Εννοείται πως αν τελικά αδειάσει το ενθαρρύνουμε και του λέμε μπράβο.

Συνοπτικά:
Ενθάρρυνση όταν κάνει αυτό που πρέπει.

Κρατάμε ένα πρόγραμμα.

ΠΟΤΕ δεν τιμωρούμε τον σκύλο μας.

Δεν τον διορθώνουμε αν δεν τον πιάσουμε επιτόπου.

Πρέπει να έχετε κατά νου πως το κουτάβι μας θέλει να μας ευχαριστήσει αλλά πρέπει να μάθει πως να το κάνει. Από εσάς χρειάζεται υπομονή και θα δείτε πως τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου