Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Θετική εκπαίδευση σκύλου

Η θετική εκπαίδευση του σκύλου σημαίνει πως επιβραβεύω συμπεριφορές που μου αρέσουν σε αυτόν και αγνοώ συμπεριφορές που δεν μου αρέσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλων των ειδών τις ανταμοιβές όπως λιχουδιές ή δείχνοντας του πως σας άρεσε αυτό που μόλις έκανε. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα κέρδη που έχει η θετική εκπαίδευση του σκύλου σας.

Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει την θετική εκπαίδευση.
Η θετική εκπαίδευση του σκύλου αφήνει περιθώρια σε όλους στην οικογένεια να έχουν άμεση επαφή στην εκπαίδευση του.Για παράδειγμα φαντάζει επικίνδυνο να αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους εκπαίδευσης όπως τιμωρία. Με τη θετική εκπαίδευση όμως το παιδί μπορεί να συνεισφέρει ενεργά (υπό την επίβλεψη σας φυσικά) στην εκπαίδευση του σκύλου σας και να τα καταφέρει το ίδιο καλά με εσάς. Άλλωστε η θετική εκπαίδευση του σκύλου δε χρειάζεται να φωνάζετε ή να ασκείτε βία στο σκύλο, πράγμα που μπορεί να επιφέρει και την άσχημη αντίδραση του και ενδεχομένως τραυματισμό.

Δημιουργεί άριστο δίαυλο επικοινωνίας με τον σκύλο.
Άλλο ένα θετικό της θετικής εκπαίδευσης του σκύλου σας είναι πως σας δίνει τη δυνατότητα της άριστης επικοινωνίας με τον σκύλο σας. Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να κάνει ο σκύλος σας και του το δείχνετε με το να τον ανταμείβετε κάθε φορά που το κάμει. Όταν ανταμείβετε τον σκύλο σας επειδή έκανε κάτι σωστά τότε είναι πολύ πιθανό να επαναλάβει τις καλές συμπεριφορές.

Η τιμωρία δεν είναι σχεδόν ποτέ αποτελεσματική. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναλύσουμε ένα πρόβλημα που συμβαίνει όταν τιμωρούμε τον σκύλο μας για μια αταξία που έκανε μέσα στο σπίτι. Ας πούμε λοιπόν πως ο σκύλος σας μόλις ούρησε πάνω στο χαλί του σαλονιού. Εσείς αμέσως αρπάζετε την εφημερίδα χτυπώντας και τρομοκρατώντας τον σκύλο δείχνοντας του πως αυτό που έκανε είναι απαράδεκτο. Αυτή είναι η δική σας πρόθεση. Ο σκύλος όμως θεωρεί πως δεν είναι ασφαλές να κάνει την ανάγκη του όταν είστε κοντά. Έτσι λοιπόν θα αντιληφθείτε πως ο σκύλος παρόλο που τον μαλώσατε θα κάνει τη δουλειά του όταν λείπετε. Βλέπουμε λοιπόν πως δεν καταφέρατε τίποτα άλλο από το να τρομάξετε τον σκύλο σας.

Με τη θετική εκπαίδευση όλο αυτό το μπέρδεμα μπορεί να αποφευχθεί. Ας δούμε πάλι το ίδιο πρόβλημα με διαφορετική λύση. Ας πούμε πως θέλετε να μάθετε στον σκύλο σας να κάνει την ανάγκη του έξω και όχι μέσα στο σπίτι. Αντί να τον τιμωρείτε που έκανε την ανάγκη του μέσα, δείξτε του με διάφορες λιχουδιές ή με ηθική επιβράβευση πως όταν πήγε τουαλέτα έξω ήταν το σωστό. Του δείχνετε με λίγα λόγια τι ακριβώς θέλετε να κάνει και ξέρει πως αν το κάνει θα ανταμειφθεί γι’αυτό.

Η θετική εκπαίδευση του σκύλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού.
Το να χρησιμοποιούμε μεθόδους εκπαίδευσης όπως τιμωρία ή εκπαίδευση με πνίχτη κ.α είναι πολύ πιθανό να μην κάνουν για όλους τους σκύλους. Για την ακρίβει πολλές φορές με το να τιμωρούμε τον σκύλο μπορεί να κάνει ένα πρόβλημα χειρότερο αντί να το λύσει. Ο εκνευρισμός του σκύλου είναι ένα απλό παράδειγμα. Ακόμη, τα σκυλιά που φοβούνται πολύ σαν χαρακτήρες θα επιδεινώσουν το πρόβλημα του με την τιμωρία και θα φοβούνται ακόμη περισσότερο.

Η νοητική και ψυχική εξάσκηση βοηθάει.
Η βαρεμάρα σε έναν σκύλο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα συμπεριφοράς που οδηγούν σε υπερβολικό μάσημα διαφόρων πραγμάτων ή σκάψιμο όλου του κήπου κλπ. Καλό θα ήταν κάποιες μέρες την εβδομάδα να βάζετε μερικές δραστηριότητες εκπαίδευσης στον σκύλο σας για να τον κρατάτε σε εγρήγορση σωματικά και πνευματικά. Αν το κάνετε αυτό με σύντομες δραστηριότητες τότε ο σκύλος σας και εσείς σαφώς θα έρθετε πιο κοντά αλλά και θα το ευχαριστηθείτε.

Η σχέση σας με τον σκύλο σας θα δυναμώσει.
Για τους περισσότερους από εμάς ο σκύλος μας είναι φίλος και σύντροφος. Γίνεται μέλος της οικογένειας μας. Η θετική εκπαίδευση πέραν των θετικών αποτελεσμάτων που θα έχει στον σκύλο σας μπορεί να βοηθήσει και στο δέσιμο της σχέσης σας. Ενώ άλλες μέθοδοι εκπαίδευσης μπορούν απλά να κάνουν τον σκύλο σας να συμπεριφέρεται σωστά , η θετική εκπαίδευση θα μάθει στο σκύλο πως πρέπει να σας ακολουθεί πιστά και να είστε ο καθοδηγητής του και ταυτόχρονα να σας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Μπείτε για λίγο στη θέση του σκύλου σας. Σκεφτείτε πως νιώθετε στη δουλειά. Για παράδειγμα το αφεντικό σας, σας αναθέτει μια δουλεία και σας πιέζει σωματικά και πνευματικά να την κάνετε και μόλις την κάνετε δεν σας λέει ούτε ένα ευχαριστώ για την προσπάθεια σας. Πως θα νιώσετε εκείνη τη στιγμή; Ενώ αντίθετα φανταστείτε να σας αναθέσει μια δουλειά, να μη σας πιέζει και στο τέλος να σας ευχαριστήσει για την υπέροχη δουλειά που κάνατε. Δεν θα θέλετε την επόμενη φορά να τον ευχαριστήσετε ακόμα περισσότερο; Πιο καλά θα αποδώσετε αν δεν σας απειλεί και δεν σας αγχώνει. Το ίδιο ακριβώς νιώθει και ο σκύλος σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου