Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η στοματική υγιεινή του σκύλου

Ναι λοιπόν, οι σκύλοι έχουν ανάγκη να φροντίζουν τα δόντια τους. Πολλές φορές παραμελούμε τα δόντια του σκύλου μας. Πολλοί από εμάς πιστεύουν πως η κακοσμία του στόματος ενός σκύλου είναι κάτι φυσιολογικό να συμβαίνει και λίγοι άνθρωποι ασχολούνται με το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου τους. Η στοματική υγιεινή του σκύλου είναι εξίσου σημαντική με την υγεία του γενικότερα.

Συχνή παρακολούθηση προβλημάτων οδοντοστοιχίας.
Το να παρακολουθείτε συχνά την οδοντοστοιχία του σκύλου σας μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα να γίνουν χειρότερα και να εξελιχθούν σε σοβαρές ασθένειες του στόματος. Μπορείτε να κοιτάτε οι ίδιοι τον σκύλο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να ελέγχετε για πιθανά σημάδια που ενδεχομένως να δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα. Σηκώστε τα χείλη του σκύλου και κοιτάξτε από κοντά τα δόντια του σκύλου σας. Εάν δεν μπορείτε εσείς, σίγουρα ο κτηνίατρος σας θα μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Μια καλή συχνότητα εξέτασης είναι 3 φορές τον χρόνο. Σε περίπτωση που δείτε κάτι από τα παρακάτω σημάδια επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο:
  • Κακή αναπνοή
  • Δυσκολία στο μάσημα/ ενδεχομένως κλάμα την ώρα που μασάει ο σκύλος σας
  • Κόκκινα/ ερεθισμένα ούλα
  • Ματωμένα ούλα
  • Απώλεια κάποιου δοντιού
  • Οτιδήποτε άλλο σας φανεί ασυνήθιστο
Οι κίνδυνοι της κακής υγιεινής του στόματος του σκυλου
Η πλάκα εξαπλώνεται σε όλη την οδοντοστοιχία και καταλήγει σε τερηδόνα. Σε αυτές τις περιοχές ανπτύσονται βακτήρια που καταστρέφουν τα δόντια και τα ούλα. Περιοδοντικές ασθένειες αλλά και κακοσμία, πόνος στα ούλα και απώλεια δοντιών είναι μερικά από αυτά τα προβλήματα. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν μέσω του αίματος σε άλλα όργανα του σώματος και να δημιουργήσουν προβλήματα στα νεφρά ή και την καρδιά. Θα πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί και να αναφέρουμε στον κτηνίατρο μας οποιαδήποτε βλάβη παρατηρήσουμε στο στόμα του σκύλου μας. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι.

Προλαμβάνοντας τις ασθένειες του στόματος
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να κρατάμε την υγιεινή του στόματος του σκύλου μας σε πολύ καλά επίπεδα και παράλληλα να προλαβαίνουμε τις διάφορες ασθένειες που ενδεχομένως να προκύψουν. Ξεκινήστε μια ρουτίνα που θα αφορά την περιποίηση των δοντιών του σκύλου από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Έτσι ο σκύλος θα συνηθίσει να του ελέγχετε αλλά και να του πλένετε τα δόντια. Τα κουτάβια έχουν 28 δόντια τα οποία πέφτουν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών όπου και αντικαθίστανται από τα νέα δόντια. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει ο σκύλος σας να έχει μάθει πως το να του πλένετε τα δόντια είναι κάτι το φυσιολογικό και θα πρέπει να είναι υπομονετικός κατά τη διαδικασία.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα πριν ξεκινήσετε το βούρτσισμα:
1. Ποτέ μην πλένετε τα δόντια του σκύλου σας με οδοντόκρεμα για ανθρώπους. Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον σκύλο σας. Προτιμήστε οδοντόκρεμες ειδικές για σκύλους.

2.Η πλάκα εξαπλώνεται σε διάστημα περίπου 24-48 ωρών. Οπότε καλό θα είναι να πλένετε τα δόντια του σκύλου σας καθημερινά ή το αργότερο κάθε 2 ημέρες.

3. Χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους. Είναι πιο αποτελεσματική από εκείνες για ανθρώπους και με μεγαλύτερη αντοχή.

4.Ο κτηνίατρος σας θα σας υποδείξει πως μπορείτε να πλένετε αποτελεσματικά τα δόντια του σκύλου σας και θα σας δείξει τεχνικές για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πλένετε τα δόντια του σκύλου σας υπάρχουν και μερικές άλλες επιλογές. Υπάρχουν λιχουδιές στην αγορά για αυτό τον σκοπό και μπορείτε να τις προμηθευτείτε παντού. Έτσι ο σκύλος σας θα δαγκώνει τη λιχουδιά και παράλληλα θα καθαρίζει και τα δόντια του. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός τρόπος με το βούρτσισμα αλλά κάνει πολύ καλή δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου