Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Κοινωνικοποίηση του κουταβιού


Η κοινωνικοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα και ένα από τα πρώτα που πρέπει να γίνουν, για την σωστή συμπεριφορά του σκύλου μας.Στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους τα κουτάβια μαθαίνουν και αναπτύσσουν συνεχώς τον χαρακτήρα τους. Όταν λοιπόν ένα κουτάβι είναι εκτεθειμένο – με την καλή έννοια- σε νέους ανθρώπους, μέρη αλλά και διάφορες καταστάσεις τότε μαθαίνει με κάποιο τρόπο να ζει έτσι και να του φαίνονται φυσιολογικά όλα τα παραπάνω.

Τί είναι η κοινωνικοποίηση;
Είναι ακριβώς αυτό που προδίδει η λέξη. Το κουτάβι σας πρέπει να συναναστρέφεται με όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, άλλους σκύλους και ζώα αλλά και με διαφορετικούς χώρους. Από την ηλικία των 4 μηνών και μετά θα πρέπει να μάθει να δέχεται να το αγγίζουν άνθρωποι που δεν τους ξέρει όπως επίσης να συναναστρέφεται με άλλα σκυλιά.

Πότε ξεκινάει η κοινωνικοποίηση;
Πρέπει να ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 10 με 16 εβδομάδων. Σημαντικό όμως είναι να συμβουλευτείτε και τον κτηνίατρο για το πότε μπορεί να αρχίσει να βγαίνει από το σπίτι και να συναντάει νέους χώρους και σκύλους γιατί δεν πρέπει να το κάνει πριν να κάνει τα πρώτα του εμβόλια.

Γιατί είναι σημαντική η κοινωνικοποίηση;
Έχει παρατηρηθεί πως όταν ένα κουτάβι δεν έχει κοινωνικοποιηθεί παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς. Δείχνει φόβο στις νέες γνωριμίες και δυσκολεύεται να εμπιστευτεί γενικότερα. Μπορεί να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά και καχυποψία. Είναι λοιπόν σημαντικό να προλάβουμε τέτοιου είδους καταστάσεις γιατί θα είναι δύσκολο να τις αποβάλουμε εάν αναπτυχθούν.

Πως κοινωνικοποιείται ένα κουτάβι;
Στην κοινωνικοποίηση πρέπει να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και καταστάσεις μπορούμε. Αφήστε το κουτάβι σας να έρθει σε επαφή και να δει από κοντά όσο περισσότερα είδη ανθρώπων μπορεί. Παιδιά όλων των ηλικιών, ανθρώπους ψηλούς κοντούς, γυναίκες, άντρες κλπ. Πριν το κουτάβι κάνει τα πρώτα του εμβόλια καλό θα ήταν να καλείτε φίλους και συγγενείς στο σπίτι για να το δουν.

Κάντε του πράγματα πριν του συμβούν στην πραγματική του ζωή. παράδειγμα θέλετε στο μέλλον να του κόψετε τα νύχια αλλά πρέπει να του κρατήσετε τα πόδια. Κάντε αυτή την κίνηση χωρίς βέβαια να του κόψετε τα νύχια και έτσι το κουτάβι σας την επόμενη φορά που θα κάνετε τη συγκεκριμένη κίνηση δεν θα του φανεί περίεργη και θα κάτσει με ηρεμία χωρίς να αντιδράσει. Άμα συνηθίσει σε τέτοιου είδους πρακτικές όταν μεγαλώσει θα είναι πολύ πιο δεκτικός σε τέτοιες καταστάσεις.

Όταν ο κτηνίατρος δώσει τη συγκατάθεση του πως μπορεί να βγαίνει έξω από το σπίτι, θα πρέπει σιγά σιγά να ξεκινήσετε με την κοινωνικοποίηση σε πράγματα ρουτίνας όπως να μάθει να μπαίνει αστο αυτοκίνητο και να μη φοβάται, να συναντάει τους γείτονες, να το παίρνετε μαζί σας στο pet shop και φυσικά να βγαίνει βόλτα χωρίς να φοβάται.

Μην αναγκάζετε το κουτάβι σας να κάνει οτιδήποτε. Δείξτε του τον δρόμο αλλά αφήστε το να κάνει εκείνο το βήμα του. Να εξερευνήσει αυτό που του δείχνετε. Αν το κάνετε έτσι τότε το κάνετε σωστά. Κανείς δεν θέλει ο σκύλος του να φοβηθεί κάτι στην πρώτη επαφή γιατί πολύ απλά θα αργήσει να το ξεπεράσει. Εάν το κάνει ποτέ.

Μπορεί ένας εκπαιδευτής σκύλων να βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση;
Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν προγράμματα που οργανώνουν οι εκπαιδευτές και έχουν μέσα την κοινωνικοποίηση. Τέτοια προγράμματα βοηθούν κατά πολύ στην σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου και γίνονται συνήθως με σωστή προοδευτική μέθοδο χωρίς να πιέζουν το κουτάβι. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συμβουλέψει στο να βρείτε ένα καλό εκπαιδευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου