Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Προετοιμάστε τον σκύλο σας για το νεογέννητο μωρό


Είναι τρομερό το συναίσθημα να περιμένει ένα ζευγάρι τη γέννηση του παιδιού τους. Υπάρχουν τόσα πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε όπως να επιλέξετε όλα τα βρεφικά είδη,να διαλέξετε χρώματα για το δωμάτιο του μωρού σας και πολλές ακόμη ετοιμασίες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε όμως πως είναι εξίσου σημαντικό να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού στο σπίτι.

Πότε πρέπει να αρχίσετε να προετοιμάζετε τον σκύλο
Εάν αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε να προετοιμάζετε τον σκύλο σας για τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι η απάντηση είναι πολύ απλή. Τώρα. Εφόσον είναι σίγουρο πλέον πως θα αποκτήσετε μωράκι ξεκινήστε παράλληλα την προετοιμασία του σκύλου άμεσα και όχι τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης. Όσο το δυνατόν γρηγορότερα τόσο το καλύτερο για όλους.

Προετοιμάζοντας τον σκύλο για το νεογένητο
Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που μπορείτε να αναπτύξετε έτσι ώστε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προετοιμαστεί για την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας στο σπίτι. Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
  • Εκπαίδευση υπακοής
Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκινήσετε να δουλεύετε πάνω στην εκπαίδευση υπακοής. Ένας σκύλος με καλούς τρόπους που ξέρει τις βασικές εντολές υπακοής είναι πιο εύκολο να τον διαχειριστούμε από το να είναι ένας απείθαρχος σκύλος που δεν ξέρει να υπακούει.
  • Δουλεύουμε τα προβλήματα συμπεριφοράς
Υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου, τα οποία μπορεί να είναι από ενοχλητικά έως και επικίνδυνα. Συμπεριφορές όπως υπερβολικό γάβγισμα ή η αναζήτηση της προσοχής από τον σκύλο μπορεί να είναι ένα έξτρα βάρος όταν για παράδειγμα θέλετε να βάλετε το μωρό για ύπνο. Η επιθετική συμπεριφορά ή όταν ο σκύλος πηδά πάνω μας με φόρα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και για εμάς αλλά και για το μωρό. Τα παραπάνω προβλήματα δε φεύγουν απλά σε μια νύχτα. Χρειάζεται προσπάθεια και καθημερινή εκπαίδευση. Εάν δείτε πως χρειάζεστε βοήθεια καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν εκπαιδευτή σκύλων.
  • Κοινωνικοποίηση του σκύλου με άλλα μωρά
Πολλοί σκύλοι δεν έχουν έρθει σε επαφή μέχρι τη στιγμή που η οικογένεια τους αποκτήσει έναν νεογέννητο. Μόνο να σκεφτείτε τι άλλο φέρνει ο ερχομός ενός μωρού- καινούριους ήχους και μυρωδιές καθώς και αλλαγές στην καθημερινότητα αλλά και μοίρασμα της προσοχής- είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι μπορεί να αποβεί μια δύσκολη εμπειρία για ένα σκύλο να προσαρμοστεί. Μπορούμε όμως να προσαρμόσουμε το σκύλο μας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα με το να τον φέρνουμε σε επαφή με μωρά πριν ακόμη έρθει το δικό μας στον κόσμο. Δώστε του τα ερεθίσματα που συνοδεύουν τα μωρά όπως κλάμα, μυρωδιές, διάφορους ήχους που κάνει ένα μωρό, με το να καλείτε φίλους ή συγγενείς που έχουν ήδη μωρό. Έτσι θα δώσετε στον σκύλο σας μια ιδέα με το τι είναι αυτό το μικρό πλασματάκι που κουνιέται και βγάζει περίεργους ήχους και έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνον να προσαρμοστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου