Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Οι βασικές ανάγκες του σκύλου

Ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να γνωρίζει πως πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του σκύλου του έτσι ώστε να τον διατηρεί σε καλή κατάσταση αλλά και χαρούμενο. Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται , νερό, τροφή και στέγη για να επιβιώσουν. Επίσης χρειάζονται διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης αλλά και εξασφάλιση σωστής διατροφής. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να είναι ο σκύλος μας υγιής και ευτυχισμένος.

Σωστή διατροφή
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικής σημασίας. Κάντε μια έρευνα αγοράς και επιλέξτε την καλύτερη δυνατή σκυλοτροφή με ποιοτικά συστατικά. Ύστερα επιλέξτε και ένα πρόγραμμα διατροφής που θα αρέσει στον σκύλο σας πάνω από όλα. Δεν έχει νόημα να παίρνετε την καλύτερη και πιο ακριβή τροφή που υπάρχει και να μην την τρώει ο σκύλος σας. Πολλές εταιρείες τροφών δίνουν δείγματα δωρεάν ή σας επιστρέφουν τα χρήματα σας πίσω εάν ο σκύλος σας δεν τρώει . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρακολουθείτε εάν ο αγαπημένος σας φίλος προτιμάει την τροφή που θα του δώσετε. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να φτιάξετε δική σας τροφή με δικά σας συστατικά που μπορεί να σας πει ο κτηνίατρος. Κάντε στην αρχή μικρές ποσότητες για δοκιμή και αν αρέσει στον σκύλο τότε συνεχίστε κανονικά.

Αφού επιλέξετε μαζί με τον σκύλο σας την τροφή τότε καλό θα είναι να παρακολουθήσετε μερικές εβδομάδες την συμπεριφορά του. Έχει τα ίδια επίπεδα ενέργειας με πριν; Παρουσιάζει κοιλιακές διαταραχές; Παρατηρείτε αλλαγές στο τρίχωμα του ; Εάν όλα τα παραπάνω είναι εντάξει τότε συνεχίζετε κανονικά την διατροφή που ακολουθείτε αλλιώς καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον κτηνίατρο σας και να ακολουθήσετε κάποια άλλη διατροφή.

Στέγη…και κάτι παραπάνω
Τα σκυλιά είναι μαθημένα από τη φύση τους να ζουν σε αγέλη. Έτσι λοιπόν δεν μπορούν να εξαιρεθούν από μια οικογένεια. Κάτω υπό ορισμένες συνθήκες μερικά σκυλιά θα πρέπει να ζήσουν έξω από το σπίτι ενώ άλλα μέσα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση ο σκύλος θα πρέπει να έχει ένα χώρο που θα είναι δικός του. Αυτό μπορεί να είναι ένα κρεβάτι για σκύλους, ένα μαξιλάρι, ένα σκυλόσπιτο (εφόσον μιλάμε για εξωτερικό χώρο). Έτσι μαθαίνει ο σκύλος να σέβεται τον χώρο του και κατ” επέκταση τον γενικότερο χώρο. Διαχωρίστε τους χώρους που είναι απαγορευμένοι για εκείνον και ενθαρρύνετε τον να τριγυρνάει εκεί που του επιτρέπετε.

Φυσική κατάσταση
Κρατήστε τον σκύλο σας υγιή με συχνή εξάσκηση σε συνδυασμό με προληπτική κτηνιατρική παρακολούθηση. Βάλτε στο πρόγραμμα σας καθημερινή άσκηση ή βόλτα ακόμα και αν είναι ένας γύρος στο τετράγωνο κάθε πρωί. Ανάλογα με την ράτσα του σκύλου καθορίζεται και το επίπεδο εξάσκησης. Υπάρχουν σκύλοι που χρειάζονται πολύ εξάσκηση και άλλοι που δεν χρειάζονται τόσο. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας 2 φορές τον χρόνο για προληπτικό έλεγχο. Μερικά σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να μην προλάβουν να εξαπλωθούν εξαιτίας του προληπτικού ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου