Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Στείρωση σκύλου

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να στειρώσει κάποιος τον σκύλο του η απάντηση είναι σχεδόν πάντα ναι. Παρόλο που η στείρωση έχει τους υποστηρικτές και τους πολέμιους της όλοι σχεδόν οι ειδικοί συμφωνούν πως οι σκύλοι που δεν χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή από εκτροφείς πρέπει να στειρώνονται. Αυτό γιατί έτσι μειώνεται ο κίνδυνος υπερπληθυσμού των σκύλων και αποτρέπουμε τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων. Επίσης βοηθάει στην μη συνέχιση ενός κληρονομικού προβλήματος υγείας του σκύλου μας που μπορεί να το μεταδώσει σε νεότερες γενεές σκύλων. Είναι δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη να κάνει ότι θεωρεί πιο σωστό για τον σκύλο του αλλά σε περίπτωση που επιλέξει να μην στειρώσει το αγαπημένο του κατοικίδιο θα πρέπει να έχει πάντα σε έλεγχο το σκύλο του και με επίβλεψη για να αποφευχθούν ενδεχόμενες απρόβλεπτες εγκυμοσύνες.

Πότε ΔΕΝ είναι απαραίτητο στειρώσω τον σκύλο μου;

Όταν ο σκύλος μου είναι καθαρόαιμος και έχει όλες τα χαρακτηριστικά που έχει η ράτσα του και ενδεχομένως τον έχω για αναπαραγωγή της ράτσας αυτής.
Όταν η κατάσταση της υγείας του σκύλου μου δεν επιτρέπει να γίνει μια επέμβαση τέτοιου είδους.

Πότε είναι αναγκαίο να στειρώσω το σκύλο μου; 

Όταν ο σκύλος είναι ημίαιμος.
Όταν ο σκύλος έχει προβλήματα υγείας/ συμπεριφοράς που μπορεί να περάσουν σε επόμενη γενιά.

Είναι λάθος όταν δεν στειρώνουμε τον σκύλο μας γιατί:
  • Δεν είναι κάποιος εκτροφέας σκύλων και θέλει απλά ο σκύλος να «ανακουφιστεί» μια φορά πριν του κάνει στείρωση.
  • Έχουν βρεθεί πιθανοί ιδιοκτήτες για όλα τα κουτάβια που θα γεννηθούν. Αν ξέρετε κάποιον ή κάποιους που θέλουν σκύλο καλό θα ήταν να τους παρακινείτε να πηγαίνουν σε καταφύγια σκύλων. Έτσι και έχετε σώσει ένα σκυλάκι με υιοθεσία και μειώνετε τις πιθανότητες υπερπληθυσμού.
  • Φοβόμαστε μην παχύνει ή «βαρύνει» από την αλλαγή ορμονών που θα ακολουθήσει από την εγχείρηση. Αυτό που ισχύει είναι ότι ο σκύλος όσο μεγαλώνει το παθαίνει αυτό. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Αυτό που εσείς θα κάνετε είναι να του παρέχετε πάντα μαι ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση.
  • Ανησυχία που ο σκύλος θα χάσει τα γεννητικά του όργανα. Με το να αφαιρέσετε τα γεννητικά όργανα του αρσενικού σκύλου σας δεν θα τον κάνει λιγότερο αρσενικό ούτε στα θηλυκά θα αφήσει το αίσθημα του κενού γιατί πολύ απλά όσο αφορά τα σκυλιά δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου