Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο

Οι σκύλοι διαχρονικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι από τη ζωή του ανθρώπου. Έχει θεωρηθεί και δικαίως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αυτός ο δεσμός μπορεί να θεωρηθεί σε πολλές περιπτώσεις και ως καλύτερος από έναν αντίστοιχο μεταξύ ανθρώπων. Από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές σκύλου με άνθρωπο βλέπουμε διαχρονικά πως οι σκύλοι προσφέρουν πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με αυτά που ζητούν σαν ανταπόδοση. Κυνηγούν μαζί μας, απομακρύνουν κινδύνους, σώζουν ζωές, χρησιμοποιούνται για έρευνες από τον στρατό, την αστυνομία και τις ομάδες διάσωσης. Είναι πιστοί σύντροφοι και φύλακες και άξιοι εμπιστοσύνης. Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα γι αυτόν τον δεσμό αγάπης μεταξύ ανθρώπου και σκύλου και πως μπορούμε να τον εξελίξουμε.

Λίγα λόγια για τον σκύλο ως κατοικίδιο.
Για να αναζητήσουμε την αρχή της σχέσης ανθρώπου – σκύλου θα πρέπει να ανατρέξουμε στην αρχαιότητα. Αρχαιολογικές ανακαλύψεις μας δείχνουν πως πλάσματα που ήταν η πρόγονοι του σκύλου όπως τον ξέρουμε σήμερα ζούσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η εξέλιξη και η αλλαγή των πλασμάτων αυτών σε σκύλο ξεκίνησε πριν από περίπου 100.000 χρόνια και ο σκύλος σαν κατοικίδιο άρχισε να ζει με ανθρώπους πριν από περίπου 15.000 με 20.000 χρόνια πριν. Μερικές αναφορές κάνουν λόγο πως ο πρωτόγονος άνθρωπος εξημέρωσε τον σκύλο προσφέροντας του λιχουδιές παρόλο που δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός του. Μια άλλη εκδοχή λέει πως οι σκύλοι άρχισαν τις επαφές με τους πρώτους ανθρώπους ακολουθώντας τους στο κυνήγι για εύρεση τροφής. Ανξάρτητα με το πως ξεκίνησε η σχέση ανθρώπου – σκύλου σημασία έχει πως εξελίχθηκε σε κάτι πολύ δυνατό αλλά και διαχρονικό.

Τι κάνει ο σκύλος για τον άνθρωπο.
Το πιο διαδεδομένο πράγμα που προσφέρουν οι σκύλοι στον άνθρωπο είναι η συντροφιά. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως οι σκύλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε και να ξεφύγουμε από το άγχος, να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση αλλά και να μας διατηρήσουν πιο δραστήριους μέσα από τις ανάγκες άσκησης που έχουν. Μερικά σκυλιά μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μπορούν, εάν εκπαιδευτούν σωστά, να γίνουν φύλακες, να οδηγούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, να βοηθούν σε έρευνες διάσωσης κλπ.

Τι ζητούν οι σκύλοι από εμάς.
Η αλήθεια είναι πως οι σκύλοι δεν ζητούν και πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που μπορούν να μας δώσουν. Μπορεί ένας σκύλος καταφέρει να ζήσει μόνος του εάν μεγαλώσει έτσι αλλά για τους σκύλους κατοικίδια τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι οι βασικές ανάγκες του σκύλου μας και η εκπλήρωση τους. Η τροφή, η στέγη και η καλή υγεία είναι μερικές από αυτές. Αν καταφέρουμε και τους εκπαιδεύσουμε για να μας δίνουν αυτό που θέλουμε τότε μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά μαζί τους.

Ενισχύοντας τη σχέση σκύλου – ανθρώπου.
Ο δεσμός που υπάρχει με το σκύλο μας, ξεκινάει από τη στιγμή που θα μπει στη ζωή μας και από εκεί και πέρα θα μεγαλώνει περισσότερο. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάντα τρόποι να ενισχύετε και να εξελίσσετε τη σχέση με τον σκύλο σας. Ένας τρόπος που αποδίδει τέλεια είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων με τον σκύλο σας. Εκπαίδευση, καλλωπισμός, εξάσκηση, βόλτες, παιχνίδι είναι μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες που θα κάνουν εσάς και τον σκύλο σας αχώριστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου