Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Λόγοι για να μην εγκαταλείψετε τον σκύλο σας

Όταν αποφασίσετε να αποκτήσετε σκύλο θα πρέπει να είστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι για αυτό. Δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους γιατί όταν αποκτούσαν τον σκύλο τους δεν είχαν τη σημασία του πόσο υπεύθυνος πρέπει να είσαι απέναντι στο στο σκύλο σου. Οι πιο ανεύθυνοι ιδιοκτήτες παρατάνε τα σκυλιά τους σε κάποιο άδειο σπίτι ή σε κάποια αυλή δεμένα με μια αλυσίδα. Αυτό είναι τραγικό και απαράδεκτο.

Μερικές φορές πρέπει να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις στη ζωή μας. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και να εγκαταλείψουμε τον αγαπημένο μας σκύλο. Αυτό όμως είναι η τελευταία επιλογή και σίγουρα μπορούμε να το αποφύγουμε. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Μετακομίζω και εκεί που πάω δεν επιτρέπονται οι σκύλοι.
Τότε μην πάτε εκεί. Μερικές φορές το να νοικιάζεις σε νέο διαμέρισμα και να έχεις σκύλο δεν είναι εύκολο. Με υπομονή και επιμονή θα βρείτε αυτό που θέλετε και θα πάρετε και τον αγαπημένο σας σκύλο μαζί στο καινούριο σας σπίτι. Εάν τώρα πρέπει να μετακομίσετε άμεσα πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση καλό θα ήταν να ρωτήσετε φίλους ή συγγενείς αν μπορούν να φιλοξενήσουν ον σκύλο σας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να σταθεροποιηθείτε σε μια πιο μόνιμη κατάσταση ή να ψάξετε άλλα διαμερίσματα που θα επιτρέπεται η παραμονή κατοικίδιων.

Ο σκύλος μου έχει προβλήματα υγείας ή προβλήματα συμπεριφοράς.
Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και είναι γενικά εύκολο να το συναντήσει κάποιος. Όταν ο σκύλος μας έχει μια χρόνια αρρώστια είναι καθήκον μας να τον φροντίζουμε μέχρι να γίνει καλά ή να τον φροντίζουμε μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Όταν συναντάμε τα δύσκολα καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό πάνω στο θέμα. Σίγουρα ο κτηνίατρος μας θα μας έδειχνε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε και θα έκανε την όλη διαδικασία πιο εύκολη.

Όσον αφορά τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούμε να τα αποφύγουμε πριν φτάσουν σε απροχώρητο στάδιο. Βλέπετε όταν ένας σκύλος έχει προβλήματα τέτοιου είδους ο μόνος που μπορούμε να κατηγορήσουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Η βασική εκπαίδευση του σκύλου και η συμπεριφορά του εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και μόνο. Εάν πιστεύετε πως δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνοι σας καλό θα ήταν να ζητήσετε από έναν ειδικό (π.χ. Εκπαιδευτή σκύλων) να σας δώσει τα φώτα του ή να δώσετε τον σκύλο σας για εκπαίδευση.

Περιμένω μωρό και δεν έχω χρόνο για τον σκύλο μου.
Για την ακρίβεια αυτό δεν ισχύει. Παιδιά και σκυλιά μπορούν να κάνουν ένα πολύ όμορφο συνδυασμό εάν διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση. Εφόσον ο σκύλος έχει κοινωνικοποιηθεί από μικρή ηλικία με άλλα παιδιά ή βρέφη δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Από την αντίθετη μεριά θα πρέπει και τα παιδιά μας να μάθουν να σέβονται και να αγαπούν τον σκύλο και μέσα από αυτή τη διαδικάσία ο σκύλος θα είναι πάντα κομμάτι της οικογένειας και δεν θα δημιουργεί ποτέ προβλήματα. Οπότε είναι στο χέρι σας να δημιουργήσετε μια απροβλημάτιστη σχέση παιδιού και σκύλου και να είστε ήρεμοι με το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν μπορώ να αντέξω το οικονομικό βάρος.
Κάντε ένα πλάνο με τα απολύτως απαραίτητα έξοδα του σκύλου σας. Μειώστε ενδεχομένως περιττά έξοδα που δεν επηρρεάζουν και την καλή υγεία του σκύλου. Μειώστε τον κίνδυνο κάποιας πάθησης και κατ” επέκταση τα έξοδα για φάρμακα η κτηνίατρο με το να παρέχετε στο σκύλο σας μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Έτσι τον κρατάτε σε φόρμα και του παρέχετε υγιή τρόπο ζωής.

Μερικές συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων:
  • Βρείτε έναν καλό κτηνίατρο που να μην παίρνει του κόσμου τα λεφτά για μια επίσκεψη. Υπάρχουν πολλοί καλοί γιατροί σε λογικές τιμές.
  • Αποφύγετε τα έξτρα έξοδα όπως νέο κολάρο ή λιχουδιές. Μπορείτε και μόνοι σας να φτιάξετε λιχουδιές σπίτι με τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου.
  • Αναζητήστε προϊόντα, όπως τροφή που έχουν κάποια έκπτωση ή οικονομικές συσκευασίες. Σε καμία περίπτωση μην αγοράζετε φθηνές τροφές που δεν ξέρετε την προέλευση ή την ποιότητα τους. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά.
Έχω προσωπικό πρόβλημα υγείας και δεν μπορώ πλέον να ανταποκριθώ στις ανάγκες του σκύλου μου.
Αυτός είναι ο πιο λογικός και κατανοητός λόγος για να αφήσει κάποιος τον σκύλο του. Παρόλα αυτά πριν προχωρήσετε σε μια τέτοια ενέργεια καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε φίλους ή συγγενείς μήπως μπορούν να βοηθήσουν. Εξάλλου είναι πολύ καλό για έσας να έχετε δίπλα σας τον καλύτερο σας φίλο σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή. Εννοείται πως αν τελικά αποφασίσετε να δώσετε τον σκύλο σας καλό θα ήταν να εξασφαλίσετε πως εκεί που θα πάει θα πρέπει να του παρέχονται όλα όσα χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου